luxe - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Leonie Meijerink - WaarBenJij.nu luxe - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Leonie Meijerink - WaarBenJij.nu

luxe

Door: Leonie

Blijf op de hoogte en volg Leonie

10 Februari 2009 | Zambia, Lusaka

Tja...wat is luxe. Hier word ik daar in ieder geval veel meer mee geconfronteerd dan in Nederland. In Nederland is natuurlijk ook veel luxe te vinden, maar niet zozeer in de extremen als dat ik het hier zie. Datzelfde geldt natuurlijk nog veel sterker voor armoede helaas. En als blanke zit je hier automatisch in de categorie luxe en voor je het weet beland je er middenin...

Zaterdag had Anna me gevraagd mee te gaan naar een spelletjesavond. Dat leek me wel wat, want ik hou wel van spelletjes. We waren bij het huis van een Ierse (Anne) uitgenodigd, die net als Anna een lerares op de American school is. Ze zou een Indiase curry regelen, dus ik verwachtte al een afhaal curry van Wok-to-go (wat trouwens heerlijk is).

Bij het huis aangekomen viel mijn mond bijna open, want we bleken beland te zijn bij een superdeluxe villa. Blijkt dat Anne’s man de directeur van de European Commission is hier. Dus....de woonkamer had ongeveer 7 zitjes inclusief enorme eettafel waar je met zo’n 25 man omheen kunt zitten. Verder ook buiten op de veranda iets van 5 zitjes met een grote ‘spelletjestafel’. En natuurlijk een zwembad ervoor en een grote tuin. Verder was er een enorme ‘droom’keuken, waar maar liefst 4 man personeel voor ons de indian curry aan het bereiden waren. En we werden natuurlijk keurig bediend en genoten van heerlijke wijnen.

Er waren zo’n 20 vrouwen gekomen, waarvan de helft eigenlijk alleen bij het eten waren en met de rest deden we tot laat in de avond een spelletje (raden wie het antwoord ja, of nee, op lastige vragen geeft, best geinig en zo leer je snel mensen kennen). Het eten was heerlijk, en we kregen ook nog een chocoladetaart, appeltaart met slagroom en ijs als nagerecht. En de glazen deuren naar de veranda toe waren zo schoon dat ik er gewoon tegenaan knalde, haha.

Het is trouwens wel interessant om eens de verhalen te horen van diplomaten. Ze waren gelukkig van het type die een hekel aan arrogantie hebben en eerder proberen gebruik te maken van hun status door mensen te helpen dan er misbruik van te maken. Zo vertelde Anne hoe ze opgekomen was voor een kinderoppas omdat ze vals beschuldigd werd door een andere diplomaat van diefstal. In een gevangenis hier betekent dat bijna een garantie op mishandeling, en vaak ook verkrachting. Dus was zij gelukkig op tijd om het meisje te verdedigen. Maar helaas gaat diplomatieke onschendbaarheid zover dat de diplomaat die haar vals beschuldigd had onaantastbaar is en dus gewoon mensen vals kan beschuldigen als hij daar zin in heeft. Wist je trouwens dat diplomaten overal ter wereld volledig onschendbaar zijn voor welke misdaad dan ook? Met het juiste nummerbord kun je dus gewoon een lange neus trekken naar de politie. Helaas vallen zelfs heftige misdaden als moord en vrouwenhandel onder de onschendbaarheid, en volgens Anne en haar dochter kenden zij meer dan genoeg verhalen van misbruik. Daar word je toch misselijk van als je dat hoort, of niet?

Trouwens dit weekend besefte ik dat ik toch wel veel in luxe leef, helemaal in vergelijking met de tijd in Uganda: zaterdagmiddag met Elise, Macdo en Lieve lekker in het zwembad in mijn tuin gespeeld en vrijdag had ik de projector van werk mee om met een aantal meiden een filmp op groot scherm te kijken.
Ook op het werk zitten we ook al in de hogere klasse, en werken we op hoog niveau met principals van colleges, op de universiteit en met het ministerie (hoewel dat ook vaak te wensen overlaat). Zo zijn er bv maar een handjevol e-learning experts in het land en heb ik hier dus al gauw meer invloed en connecties dan in Nederland.

Ach ja...als ik het zo bekijk dan ben ik bijna blij dat toch weer het rijbewijs nog niet klaar lag van de week en we dus volgende maand gezellig weer in de rij kunnen staan, dat ik toch weer de heerlijke kaasjes en gerookte zalm in de schappen van de shoprite terug heb gelegd omdat het mijn budget te boven gaat, en dat mijn plafond toch weer lek was, hoewel ik vandaag de belofte van mijn huisbaas kreeg dat het echt de allerlaatste keer was en het dak nu helemaal waterproof is. Hopelijk gaat dan de muffe geur uit mijn huis, maar misschien raak ik wat teveel gewend aan de luxe huizen die ik bezoek. Oppassen dus!

• 10 Februari 2009 - 20:24

Sandra:

Ik mis in je luxe verhaal nog wel de inpandige sauna, opgemaakte bedden bij aankomst, handdoekenpakket, vaatwasser, wasmachine en droger die wij afgelopen weekend aantroffen in óns luxe huis in het Hof van Saksen.
    Tja, verschil moet er blijven he?

• 10 Februari 2009 - 20:46

Beukje:

klinkt als een errug luxe villa!!! Maar ook heel gezellig en interessant omzulke ervaringen ( hoe triest misschien ook) te horen. Balen dat je dak nog steeds lekt... groetjes uit luxe Holland!

• 10 Februari 2009 - 22:29

Pascal :

In New York hebben alle diplomaten voor gezamenlijk 18 miljoen dollar aan parkeerboetes uitstaan. (ok, dat is niet te vergelijken met wat jij noemt, maar ik bedoel maar dat we die onschendbaarheid moeten opheffen).

• 11 Februari 2009 - 17:15

Lies:

Macdo? In frankrijk is dat de mc Donald!

• 16 Februari 2009 - 17:50

Leonie:

@San: uh ja, moet er wel bijzeggen dat dochterlief boven uit de jakoezie kwam. Maar inderdaad: een vaatwasser en magnetron heb ik hier nog niet. wel een wasmachine gelukkig...een nederlandse zelfs, van iemand overgenomen.

@ beukje, zie mijn nieuwste bericht: het dak lijkt goed te komen!

@Pascal: zo zeg, 18 miljoen! ongelovelijk zeg. En dan krijgen ze ook nog eens allemaal vrijstelling van de belasting terwijl ze al zo'n enorm salaris hebben.

@Lies, ja dat klopt, dat is zijn volledige naam ja. met hem en elise ook paar weken naar de farm geweest, dus je snapt dat we dat erg grappig vonden allemaal.

• 10 Maart 2009 - 09:30

Ajmal:

ik hou een powerpoint over zambia :P latrz