Rastafari en Mtukudzi - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Leonie Meijerink - WaarBenJij.nu Rastafari en Mtukudzi - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Leonie Meijerink - WaarBenJij.nu

Rastafari en Mtukudzi

Door: Leonie

Blijf op de hoogte en volg Leonie

17 Mei 2009 | Zambia, Lusaka

Twee festivals in twee weekenden. Dat is toch wel heel goed voor elkaar.
Vorig weekend was ik met Nadia en Nick bij de Bob Marley tribute, een groot reggae festival. Het festival was zo’n 6 km buiten de stad in een grote tuin en het was heel bijzonder om in het maanlicht naar de rasta bandjes te luisteren. De vuistgroeten (wat ‘een hart’ betekent) vlogen om mijn oren, met daarbij kreten als “Haile?” – “Selassie!” en “Rasta?”- “Fari”. Het was helaas wel een festival met enorm veel joints en alcohol, en als Zambianen dronken worden, dan is het ook dronken! Valt geen fatsoenlijk woord meer met ze te praten dan. Dus Nadia en ik werden af en toe gek van de dronken mannen.
Verder was het hartstikke leuk al die bandjes. Er waren er enorm veel, denk wel zo’n 20 bandjes en het zou dan ook nog tot diep in de nacht duren. Om een uur of 2.30 waren we wel echt doodop en hielden we het toch maar voor gezien.

Afgelopen weekend was er bij me om de hoek een enorm gratis festival georganiseerd door USAIDS. Jemig zeg, net of ik in Europa bij een festival was. Het was allemaal superstrak georganiseerd. De beste equipment, enorm podium, tent met standjes en voorlichting, website van het festival, prachtige banners en een de beste bandjes uit Zambia. Super dat hierdoor ook eens de arme Zambianen de kans krijgen om de bandjes te beluisteren. Leuk ook dat er heel veel bekenden waren en er flink gedanst werd. Het motto was healthy beat, en en er waren dus veel HIV en AIDS en malaria voorlichtings boodschappen. Oliver Mtukudzi (waar ik een tijdje geleden was geweest voor een hoop geld) trad maar liefst 2x op en was weer fantastisch. Het publiek ging lekker uit zijn dak en omdat het een alcoholvrij festival was werden we niet lastig gevallen door allerlei dronkaards. Heerlijk om gewoon in Lusaka een dergelijk festival bij te kunnen wonen.

• 18 Mei 2009 - 18:53

Lijn:

Ha Leo,
    Dus je mist de toernooimaand van NL vast niet al te erg?!
    Heb ik de eer om je alvast als eerste te feliciteren met je verjaardag??!! Geef je een feest?
    Liefs en dikke kus, Lijn

• 18 Mei 2009 - 21:46

Tamar:

Hi Leo,
    Ook ik feliciteer je nu alvast, ookal duurt het nog 15 minuten, maar ben bang dat er morgen niets van komt!
    Hieperdepiep Hoera. Heb het vandaag al wel tien keer gezongen (de meiden zijn 3 geworden ... dus naast K3 veel gehieperdepiept ;-)
    Ik drink morgen een wit wijntje op je verjaardag en hoop dat je een fijne dag hebt.
    Liefs Tamar

• 19 Mei 2009 - 13:30

Bootje:

LIEVELIEVELIEVEjarigeLEONIE!

Van harte gefeliciteerd! Ik ben vanuit Nederland al heel lang hard aan het zingen. Ik hoop dat het z'n weg vindt naar Zambia. Vanavond nog een feessie met je nieuwe vrienden. Op zich houden Afrikanen wel van een feest! Een fijne dag en ontzettend goed jaar gewenst!

liefs bootje

• 19 Mei 2009 - 19:49

Jacq:

van harte met je verjaardag. ik zag je niet op skype dus dan maar zo. heel veel plezier!! we zullen er hier een op je drinken.

• 20 Mei 2009 - 03:40

Pascal :

van harte! Wat krijg je daar voor je verjaardag, een echte olifant?

• 20 Mei 2009 - 12:30

Beukje:

Gaaf dat je je daar ook kan uitleven op festivals, echt jouw ding hé!
    Uiteraard van Harte gefeliciteerd, ook alweer 29 geworden, wat doe je dat toch goed Leo! Proost!
    al kadootjes gehad? hihi

hugz beukje

• 20 Mei 2009 - 21:29

Leonie:

Dankdank voor alle lieve verjaardagswensen! Feestje is op zaterdag, wees welkom! (-;

En ik heb nog geen olifant gekregen, wel een superleuk pakketje van de bevrijdingsmarkt in Lombok!

• 22 Mei 2009 - 09:09

Lies:

oh jee, davjt dat je vandaag jarig was. maara ik sta ook niet echt bekend om een goede verjaardagregistratie...als nog an harte leo.

• 22 Mei 2009 - 15:26

Leo,
    Heel veel plezier met je friends from the Netherlands die morgen bij je komen. En bedankt voor de uitnodiging he! Had echt graag willen komen, maar heel misschien nog wel een andere keer ok?!
    Vandaag heeft Kyan nog verteld aan zijn opa en oma waarom hij een taartje had gegeten: Leonie jarig Zambia!
    Overigens hoop ik voor je dat je toch nog een schattig babyolifantje kado krijgt. Schijnt dat een baby makkelijker met je kat Oma kan leren omgaan. Zeg nou zelf je hebt er toch een prachtig tuintje voor. En een olifant wil heus ook welleens een duik in het zwembad nemen. Het is overigens wel een garantie dat ik dan echt langskom natuurlijk!
    Is ons kadootje al aangekomen?

Liefs, Kyan, Bas en Moniek

• 22 Mei 2009 - 15:27

Moniek:

Oh, wat zit er trouwens in een superleuk pakketje van de bevrijdingsmarkt lombok?

• 24 Mei 2009 - 18:56

Maureen:

Ha Leo, Agnes, Karen en Robert! Leuk feestje aan het zwembad gehad gisteren??
    Heb aan jullie gedacht.
    Heel veel plezier samen deze week!
    groet Maureen

• 24 Mei 2009 - 19:25

Ma:

Leonie wat leuk dat je bezoek hebt deze week, en we zijn helemaal niet jaloers.

Agnes, Karin en Robert tof van jullie!
    We verwachten natuurlijk wel foto´s.

Geniet er samen van !

Groetjes en liefs uit Heino.xx

• 29 Mei 2009 - 19:36

Tamar:

Ha die Leo, al weer wat bijgekomen van je bezoek? Nu voorbereiden om naar NL te reizen ... Een hele goede reis en tot gauw.
    liefs Tamar

• 30 Mei 2009 - 18:47

He hallo

Agnes, nog ontzettend bedankt dat je onze kadootjes hebt meegenomen!!!
    Ik hoop dat jullie het heel leuk hebben gehad daar. Maar volgens mij is dat wel gelukt.
    Leo, heb er zin in dat je volgende week al komt. We komen je van Schiphol halen!! (of was iemand anders dat al van plan?). ook wel prettig dat je terug komt voor het beeld wat Kyan inmiddels van je heeft. Je lijkt non-stop in vliegtuigen rond te vliegen... Als we een vliegtuig zien zegt hij dat jij erin zit naar Zambia. Best lang he!

Liefs Moniek