VVOB en het onderwijsprogramma
Door: Leonie
Blijf op de hoogte en volg Leonie
27 Oktober 2008 | Zambia, Lusaka
VVOB is een Vlaamse ontwikkelingsorganisatie werkende op semi-overheids niveau.
Zij ontvangen donorgelden vanuit Belgisch ontwikkelingsgeld (DGOS).
De Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand streeft naar een duurzame wereld met gelijke kansen. Daarom bouwen we als Vlaamse samenwerkingspartner mee aan de kwaliteitsverbetering van onderwijs en vorming in ontwikkelingslanden. We engageren ons voor de versterking van het maatschappelijk draagvlak voor culturele diversiteit en internationale solidariteit.
De visie van VVOB is:
‘Als creatieve Vlaamse samenwerkingspartner streven we naar een duurzame wereld met gelijke kansen. Binnen het ruime kader van armoedebestrijding bouwen we mee aan de kwaliteitsverbetering van onderwijs en vorming in ontwikkelingslanden.
Vanuit een brugfunctie met het Zuiden vergroten we bovendien het maatschappelijk draagvlak in Vlaanderen voor een meer solidaire samenleving’.
(uit: VVOB jaarverslag 2007, p.3)
Wat feitjes over VVOB
VVOB bestaat 26 jaar en is werkzaam in 9 landen: Cambodja, Ecuador, Kenia, Rwanda, Suriname, Vietnam, Zambia, Zimbabwe en de Democratische Republiek Congo. Veel van de werkzaamheden zijn op het gebied van de verbetering van de kwaliteit in het formele lager of middelbare onderwijs. Daarnaast zijn er ook projecten in de bredere vorminssector: beroepsopleiding voor volwassenen of vorming van landbouwextensiewerkers bijvoorbeeld.
VVOB en onderwijsprogramma’s:
‘VVOB richt zich onder andere op het realiseren van Millenniumdoelstelling, universeel en gratis basisonderwijs voor iedereen tegen 2015. De VVOB wil hier echter verder in gaan: ‘het wegnemen van de toegangsbarrieres tot het basisonderwijs verdwijnt in het niets als ze niet hand in hand gaat met het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs’. De VVOB sluit dus ook volledig aan op de ‘Education for All’ doelstelling (vertaald, EFA Global Monitoring Report, 2008):
“Kwaliteit is het hart van onderwijs. Als kinderen onvoldoende leerkrachten, leermaterialen, instructietijd, en onvoldoende onderwijsfaciliteiten hebben, dan is de kans groot dat ze het minimale niveau niet halen”.
VVOB is het afgelopen jaar geschakelt van projectwerking naar sectorale programmawerking. Door programmawerking hoopt VVOB meer duurzame resultaten te behalen. In de nieuwe programmawerking staan voorop:
- meer nadruk op ownership van onze partnerlanden
- volledig ingeschreven in lokale beleidsprogramma’s
- geharmoniseerd met andere donoren
- vanuit een mesoniveau met aandacht voor het micro- en macroperspectief.
Capaciteitsopbouw blijft het middel. ‘Capaciteitsopbouw betekent voor VVOB het ondersteunen van een proces dat lokale partners in staat moet stellen om de veranderingen binnen hun eigen maatschappij uit te lokken en te begeleiden’. (p. 18, VVOB Jaarverslag, 2007)
Het onderwijsprogramma van VVOB in Zambia
‘De landenstrategie van Zambia is gebaseerd op het uitgangspunt dat onderwijs een belangrijke schakel is in de armoedebestrijding, dat goede kwaliteit van het onderwijs een vereiste is voor alle niveau’s van het onderwijs en dat het toegankelijk moet zijn voor alle lagen van de bevolking.
Het is een feit dat voor de meeste Zambiaanse kinderen het basisonderwijs de enige onderwijsvorm zal zijn in nabije toekomst. Twee derde van de kinderen bereikt de hogere jaren van dit basisonderwijs niet. De kwaliteit van het onderwijs is er in Zambia de laatste jaren niet op vooruit gegaan. Het reeds fragiele
systeem kende met het gratis maken van basisonderwijs in 2002 een grote toestroom van leerlingen waardoor de staatsscholen en de Community Schools onder verdere druk kwamen te staan. Ook in de toekomst zal deze druk toenemen daar Zambia een zeer jonge bevolking heeft met een jaarlijkse bevolkingsgroei van bijna 2%. Gebrek aan kwaliteitsonderwijs treft dan ook in de eerste plaats de arme bevolking.
Bij de besprekingen over het nieuwe programma, kwam de vraag van het Ministerie van Onderwijs om te helpen bij de verbetering van de kwaliteit van de lerarenopleidingen sterk op de voorgrond. Met deze vraag drukt het Ministerie van Onderwijs tevens zijn waardering uit over de bestaande samenwerking en bevestigt
ze VVOB’s belangrijke rol als expert in capaciteitsontwikkeling in de onderwijssector’. (uit: VVOB meerjarenstrategie 2008-2013 & meerjarenprogramma 2008-2010, p.5)
Het programma bestaat uit twee grote lijnen:
1. het versterken van de organisationele- en beleidscapaciteit van alle structuren die betrokken zijn bij de lerarenopleiding.
2. de versterking van relevante pedagogische competenties van het onderwijspersoneel.
De belangrijkste partner is het Ministerie van Onderwijs. Zij zijn verantwoordelijk voor de strategische richting van het VVOB programma.
De specifieke doelgroepen waar wij verder mee werken:
- In de lerarenopleidingscentra: beleidspersonen (rector en vice-rector, departementshoofden, docenten) betrokken bij het dagonderwijs en het afstandsleren;
- ‘District en Zone Resource Center Coordinators’ betrokken bij het afstandsleren en bij de professionalisering van leerkrachten;
- ‘District Educational Board Secretary, District/Educational Standards Officer’ en ‘District Resource Center Coordinators’, eveneens betrokken bij de professionalisering van leerkrachten;
- ‘Community School Committees’, betrokken bij het beleid van de school.
Mijn rol als programma adviseur distance learning
En wat ik ga doen? Dat moet ik natuurlijk nog even afwachten.
Vooralsnog staat in mijn baanbeschrijving dat ik verwantwoordelijk ben voor:
- het ontwikkelen van een duidelijk conceptueel kader voor afstandsleren;
- het versterken van de beheerscapaciteit van de verstrekkers van afstandsleren;
- een ‘Continuous Professional Development’- programma voor docenten en mentoren van het afstandsonderwijs ontwikkelen en implementeren;
- problemen binnen de ondersteuning en begeleiding van studenten identificeren en remediërende strategieën ontwikkelen;
- het gebruik van een “Management Information System” (MIS) in geselecteerde colleges introduceren.
- onderzoek promoten die beleids-en pedagogisch processen rond afstandsonderwijs in het college informeert en verbetert;
- de coördinatie en netwerken tussen de colleges en andere stakeholders en tussen de colleges en onderzoekscentra, met het oog op in-service voorziening versterken.
Hoe dit allemaal in de praktijk uitgewerkt wordt moet ik natuurlijk ook allemaal nog afwachten. In ieder geval zie ik uit naar een uitdagende en boeiende baan.
03 November 2008 - 21:24
Moniek:
Nou eh.. klinkt allemaal wel goed hoor waar VVOB mee bezig is. Ik ben benieuwd hoe het werk je gaat bevallen. Succes ermee!!