Fringilla
Door: Leonie
Blijf op de hoogte en volg Leonie
11 Januari 2009 | Zambia, Lusaka
Er moet natuurlijk ook gewerkt worden! Deze week waren we met het hele team en al onze ‘partners’ in Fringilla, een mooi conferentie centrum zo’n 50 km buiten de stad. Een belangrijke week, want deze week is bedoeld om de planning voor het komende jaar te maken. En aangezien mijn werkveld nog vrij nieuw is en ik de meeste directe partners nog niet uitgebreid heb kunnen spreken hierover, hadden we veel werk voor de boeg. Ik werkte vooral samen met mensen van de colleges NISTCOL en Charles Lwanga waar ze veel met open en afstandsleren bezig zijn en met iemand van de universiteit van Zambia (UNZA). Dat was een erg nuttig contact, en we hebben allerelei plannen gesmeed om gezamelijk een e-learning project te starten, waarbij de universiteit dan samen met ons een artikel kan schrijven ter voorbereiding op de internationale e-learning conferentie in Zambia in 2010. Helaas kwamen de belangrijkste mensen die moesten komen van het ministerie niet opdagen, wat ik wel jammer vond want die contacten wilde ik nu eindelijk eens gelegd hebben.
Bij Fringilla hoort een boerderij en het was er prachtig rondlopen in de mooie tuinen vol tropische planten. Lieve, Hector en ik zijn op twee avonden gaan hardlopen. We vonden het prachtig om de maisvelden en afrikaanse dorpjes te zien bij zonsondergang. Maar het deed me ook denken aan de tijd in Uganda, want we werden van alle kanten nageroepen en een hele horde kinderen rende achter ons aan. Natuurlijk kon ik het niet laten om af en toe abrupt om te draaien en heel hard boe te roepen. Daar schrokken ze wel van, maar gelukkig zagen ze we dat ik een grapje maakte, wat het natuurlijk alleen maar leuker maakte om ons een heel eind te volgen. Dat was de reden dat ik in Uganda alleen maar rondjes om het voetbalveld van de college liep. Gelukkig is dat in Lusaka niet zo erg.
Overstromingen
Gisterochtend nog waren Lieve en ik in een stralend zonnetje baantjes aan het trekken in het zwembad in mijn tuin. Maar nog geen uur later sloeg het weer om. Je ziet hier dan de lucht heel heel donker worden en dan weet je al hoe laat het is: storm op komst! Een keiharde knal maakte dat ik gauw alle stekkers uit het stopcontact trok en de regen stortte neer. Ik hield mijn dweilen alvast in de aanslag, want het heeft nu al een aantal keer weer geregend in mijn huis, maar blijkbaar hebben ze dan nu echt met iets van teer de boel dichtgesmeerd, want het bleef keurig droog in huis. Buiten daarintegen was het verre van droog, zelfs toen de bui al een tijdje voorbijgetrokken was. Ik reed met mijn auto de straat om en bleek ineens in plaats van over de straat door een beekje te rijden. En toen ik de hoek omsloeg werd dat ineens een rivier. Met volle kracht was de weg veranderd in een kolkende massa. Gelukkig nog net niet zo erg dat je er niet doorheen kan, maar ik hoop nu echt binnenkort eens de RAV4 te krijgen, want ik word er toch niet erg blij van als het water zo hoog als mijn deur komt. Lieve had helemaal een grappige situatie: ze had haar auto geparkeerd bij het winkelcentrum, en toen ze daaruit kwam na de bui, kon ze haar auto niet met droge voeten bereiken omdat het water zo hoog als de onderkant van haar auto stond. Gelukkig waren de bewakingsmensen bij het winkelcentrum zo aardig om haar in een winkelwagen te vervoeren door het water heen.
Nadeel van het regenseizoen is dat langzaam de cholera gevallen beginnen te stijgen. De afgelopen maand was het drama in Zimbabwe (wat de media graag aangreep als aanval tegen Mugabe), maar nu beginnen ook de gevallen in Zambia (en vooral in Lusaka) te stijgen. Dat is voornamelijk in de arme wijken, dus ik hoef me persoonlijk niet echt zorgen te maken, maar het is schrijnend dat de regering niet voor een beter afwateringssysteem kan zorgen op belangrijke plekken als de markten in de stad. Sommige wijken lopen helemaal onder, met als gevolg dat in een aantal wijken de komende week de scholen dicht blijven om verspreiding te voorkomen. Grotendeels heeft het natuurlijk ook met hygiene te maken van de mensen zelf, dus een aantal goede voorlichtings campagnes zou wel nuttig zijn hier.
12 Januari 2009 - 17:34
Bootje:
Er wordt dus ook nog heel hard door je gewerkt! Naast het hardlopen, biertjes drinken, zwemmen, lunchen, regelen, vicfall's bekijken, leuke trips en nog meer jolijt.....
Doet me deugd... haha! -
12 Januari 2009 - 21:43
Judith:
Wie is lieve Hector???
Ok, flauwe grap, maar ik heb weer heel wat mooie verhalen gelezen Leo! Klinkt erg mooi en bijzonder allemaal! liefs Judith -
14 Januari 2009 - 17:14
Beukje:
tsja, gelukkig moet er ook nog gewerkt worden na al die leuke plannen die je aan het doen bent. Overstroming klinkt best heftig inderdaad. gelukkig bleef jouw huis droog! hier geen ijspret meer, dus geen Elfstedentocht nog.
het is nog net geen vrijdag, maar "Goed weeeknd', haha -
15 Januari 2009 - 11:17
Bootje:
zoals je merkt zijn de herculientjes je nog lang niet vergeten! we zullen je morgenavond ook weer missen bij de derde helft! Zelfs Beukje klaagt al dat ze nu altijd al voor twaalf uur thuis is omdat Leo niet "nog een laatste biertje" neemt....
dagdag!