rijbewijs aanvragen - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Leonie Meijerink - WaarBenJij.nu rijbewijs aanvragen - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Leonie Meijerink - WaarBenJij.nu

rijbewijs aanvragen

Door: Leonie

Blijf op de hoogte en volg Leonie

27 November 2008 | Zambia, Lusaka

Deze kan ik jullie gewoon niet onthouden. Zo vraag ik mijn rijbewijs aan (de internationale is hier maar een paar maand geldig).

Procedure voor de aanvraag van de driver’s license

1. kopies maken van international driver’s license (eventueel ook paspoort, best 2 kopies voor de zekerheid)
2. Ga naar government buildings tegenover Ridgeway post office op de hoek van Government road en Fairley (opmerking: Fairley en Government kruisen elkaar 2 keer, je moet de kruising hebben waar Fairley van naam verandert in Jacaranda road)
3. eerst lokaal 16 voor Principal Officer Licenses om de form die ingevuld moet worden op te halen (kan mogelijk ook in lokaal 7 bij de station manager opgehaald worden)
4. Eenmaal ingevuld en na toevoegen van kopies indienen bij lokaal 16, of lokaal 15 (secretaresse van lokaal 16)
5. Wachten tot verwerkt is
6. Naar lokaal 07 bij station manager verwerkt papier ophalen
7. station manager stuurt je naar lokaal 8, die vullen het in en zorgen voor de versturing naar de Road and Traffic Agency op Lumumba Road
8. 2 dagen wachten
9. Ga naar Lumumba Road; road traffic ligt tussen Nchoncho en Chela
10. Bij het loket Information vragen naar je dossier, datum van stap 7 vermelden
11. Je ontvangt je papieren van het loket information
12. Aanschuiven voor lokaal 16 voor authorizatie
13. Data adquisition aan een van de loketten van 9 tot 12 (lokaal 16 verwijst je door)
14. Fotos laten maken in lokaal 2 of 3, evenals handtekenen en vingerafdruk
15. Betalen aan loket 13 tot 15 voor provisional license; de receipt is tegelijk ook je provisional driver’s license
16. Aan zelfde loket betalen voor het inboeken van een rijexamen (book test)
17. Ga terug naar Ridgeway
18. Ga terug naar lokaal 7 of 8
19. Leg je toestand uit, ze vullen daar een pass certificate in dat bevestigt dat je voor je examen bent geslaagd; het nummer van dat certificate zetten ze opnieuw op je papier
20. Ga naar Lumumba Road
21. Schuif opnieuw aan voor lokaal 16
22. Wacht op authorizatie
23. Betaal voor je temporary driver’s licens
24. Als dit Driver’s license vervalt, zou het definitieve zambiaanse rijbewijs klaar moeten zijn

• 27 November 2008 - 19:08

Ma:

Belachelijk, wat ´n heisa.
    Volgens mij ben je dan wel een maand verder.
    Liefs uit Heino!

• 27 November 2008 - 19:47

Moniek:

Ha ha ha ha, geweldig!! Het is eigenlijk erg knap hoe ze het kunnen bedenken. Ook heel positief dat ze in elk geval alle stappen op papier hebben. Het zou toch lastig kunnen worden als je het steeds op de plek zelf moet uitvinden.
    Overigens is er volgens mij een album van Asterix en Obelix waar ze soortgelijke methodieken toepassen. Weet je welke ik bedoel?
    Misschien is het gewoon de bedoeling dat je aan het eind super trots bent dat je dat rijbewijs hebt weten te regelen. Misschien wel knapper dat je rijbewijs halen in Nederland.
    Ik wens je in elk geval veel plezier, en safety in het rondtuffen door Zambia. Hoe lang duurt de levering van de auto volgens hun planning?

Groetjes Mo

• 28 November 2008 - 08:48

Marie-Jose:

Hoi Leonie,
    Ik denk dat dit gewoon een test is in geduld. Dat heb je misschien ook nodig als je daar gaat rijden? Hoe is het verkeer daar?
    Groetjes en plezier met je voorlopige rijbewijs,
    Marie-Jose

• 28 November 2008 - 12:00

Leonie:

@ moniek: he suf zusje,
    'ze' hebben dat niet zo op papier gezet, omdat 'ze' hier in Zambia doorgaans geen Nederlands kunnen. haha Een collega heeft dit op papier weten te zetten. Ik kan me zo een album voorstellen van A&O waarin dat staat.
    Levering van auto is gepland op 10 december.

@ Marie jose: ja geduldig word je er wel van ja- het is ook maar wat je van tevoren verwacht, dus ik ben blij dat ik dit alvast weet.

@ ma, we zullen zien hoe lang het gaat duren, komt vast allemaal goed

• 28 November 2008 - 12:34

Laura:

Ha die Leo,

Wat een gedoe zeg. Misschien een soort verkapte inburgeringscursus om aan alle bureaucratie te wennen :-)

• 30 November 2008 - 19:46

Hillie:

Da's nog ingewikkelder dan een rijbewijs halen :-) Net even met Beukje langs je huisje gelopen. Zag er goed uit. Van de mysterieuze jongen met de boxer (daarmee bedoelen ze een hond, toch?) kunnen we dat niet (nog)zeggen. Hij had de gordijnen dicht. He, jammer! Liefs, Hillie

• 01 December 2008 - 15:42

Lijn:

Ha Leo, Misschien is het handiger en sneller als je even naar Nederland reist om nog een tijdelijk internationaal rijbewijs te halen?!
    Woont Lieve nou eigenlijk ook bij jou op de compount? En wat ga je doen met Sinterklaas?! liefs uit Scheveningen, ook van Willem en een heel ziek Juliusje...

• 01 December 2008 - 16:40

Beukje:

hahaha, wat een giller! Tsja, maak ik me wel eens druk over bureaucratie, maar euh!
    En is het uiteindelijk gelukt? heppie um?

Hugz vanuit koud Holland!
    PS: ja Billie en ik ff langs je huisje gegaan, maar gordijnen dicht! balen. Toet loeter!

• 01 December 2008 - 19:53

Judith:

Hee Leo, zagen we je toch ineens verschijnen in de nieuwste videoclip van Hadewich! Wat is de wereld toch klein! Wel cool, we kunnen je de nieuwe nummers van de gitaarclub sturen en dan via de webcam toch samen spelen. Als eerste natuurlijk Johnny Reggae!

Zoals ieder jaar zat Piet luidkeels te smakken,
    Bij het idee die mooie deerne van 169 in te pakken,
    Hij riep haar naam,
    Maar slechts 1 blik door het raam,
    En hij had een klap van een boxer te pakken.

veel plezier met de Sint in Zambia! liefs Judith

• 01 December 2008 - 19:54

Karin Derks-Bisschop:

Hoi Leonie,

Van Els heb ik de aanbeveling gekregen om toch vooral je belevenissen te volgen. Zo gezegd zo gedaan! Ik vind het fantastisch om te lezen hoe je daar je leventje aan het inrichten bent! Heel veel succes en geluk zo ver weg en ik blijf je verhalen zeker lezen!

Hartelijke groeten,

Karin (zus van Els)

• 03 December 2008 - 14:05

Leonie Meijerink:

@ Lau: dan weet je vast wat je te wachten staat als je over een paar jaar komt (-;
    @ Beukje en Billie: wat leuk dat jullie langsgelopen zijn, ben benieuwd of het nog eens lukt met de gordijnen open.
    @ Lijn: helaas mag je hier maar even met je intern rijbewijs rondrijden, dus...nice try, maar ik kom voorlopig nog niet naar NL. Lieve woont ergens anders in de stad, en ik ga denk ik nog even bij de ambassade langs voor sinterklaas zaterdag. En natuurlijk alles is Liefde kijken, een echte sinterklaasfilm.
    @ Karin, wat leuk dat je dit ook leest, dank je voor je berichtje
    @ Jud: hahahahaha wat een goed gedicht zeg!